Hjem

English text

Geotagging af fotos.

Hvad er geotagging af fotos?

Geotagging af fotos er at få indsat geografiske positionsdata i et digitalt billedes EXIF-information. (EXIF-informationen er de skjulte data i det digitale billeder, der fx kan fortælle om kameramodel, blænde og lukketid, optagelsestidspunkt, etc.).

Dette kan gøres manuelt, men det er langt lettere at anvende en GPS-modtager at bestemme optagestedet på sine digitale fotos og indsætte disse positionsdata i billedets EXIF-informationer således at optagestedet er kendt - også om 10 år.

Der er 2 måder, hvorpå man kan foretage geotagging ved hjælp af en GPS-modtager:

  1. Kameraet har indbygget GPS-modtager eller man køber en separat modtager, der forbindes til kameraet ved hjælp af et kabel. Hermed bliver GPS-data skrevet i EXIF-informationen på billedet på optagelsestidspunktet og man behøver dermed ikke foretage sig yderligere. Ulemperne er at den separate modtager fylder ekstra og kablingen er sårbar. Desuden bruges der ofte ekstra strøm fra kameraet fordi kameraets lysmåler måske ikke slår fra, eller modtageren tapper strøm fra kameraet.


    Her ses en Nikon D90 med påmonteret GPS-modtager. Man kan heller ikke bruge blitz samtidig med GPS-modtageren!

  2. Man logger GPS-data separat og lægger data ind i billederne ved computeren derhjemme. Ulempen er at kameraets ur skal indstilles korrekt, idet det anvendes ved kombineringen af data. GPS-loggeren skriver typisk en position hvert 15-30-60 sekunder og gemmer dette i en .txt-fil i hukommelsen. Hvis kameraets ur går 1 time forkert eksempelvis, ja så bliver alle ens billeder fejlpositioneret.

Jeg benytter selv metode 2 og bruger en Sony GPS-CS1, som er en lille billig GPS-logger. (I skrivende stund - januar 2009, fås den til 295 kr i Kamerahuset på Frederikssundsvej i København.)


Der findes sikkert andre og bedre. Alle modtagere, der kan gemme en liste med trackpoints kan anvendes. Også flere GPS-modtagere beregnet til biler har denne mulighed, så læs manualen til din GPS

Her er en gennemgang af forskellige typer loggere: http://scilib.typepad.com/science_library_pad/2006/09/my_review_of_th.html

Sony GPS-CS1 findes i tre versioner. Sony GPS-CS1, Sony GPS-CS1KA og Sony GPS-CS1KASP. Den eneste forskel er den medfølgende software og da den alligevel er ret dårlig, så er versionen uden betydning.

Specifikationer (ifølge Sony)

Når jeg er på ferie, tænder jeg som regel GPS-modtageren om morgenen og lader den være tændt hele dagen. Jeg slukker så, når vi kommer tilbage til hotellet om aftenen. Om aftenen når jeg alligevel skal lade kamerabatterierne så lader jeg ligeledes det genopladelige AA-batteri til GPS-modtageren og sætter et frisk batteri i.
Der medfølger etui og en karabinhage til GPSen, men den er ikke særlig solid, så jeg har bare sat etuiet fast på kameraremmen.

Sonyen virker som en USB-nøgle med 31 MB hukommelse. Den dukker op som et drev, når den tilsluttes Windows 2000, XP eller Vista. Herfra kan .txt-filerne med positionsdata lægges over på computeren.

Sonyen navngiver filerne efter det tidspunkt, hvorpå den blev tændt. Den anvender ISO 8601-format, dog uden punktum og mellemrum.
F.x.. WG20081225091639.log = 2008-12-25 09.16.39 = Torsdag d.25.december 2008 - 09.16.39.

Når så positionsdata skal anvendes, skal man bruge et computerprogram til at samkøre tidsdata fra kameraet med tid og positionsdata fra GPS. Dermed er det afgørende at uret i kameraet går rigtigt.

Selv bruger jeg Nikon Control inden jeg tager af sted på tur, til at sikre at mit kameraur er synkroniseret med atomuret i Frankfurt.

Jeg bruger computerprogrammet RoboGEO til at samkøre data. http://www.robogeo.com/home/
Det er meget brugervenligt og rummer alligevel en masse muligheder, som jeg vil forsøge at komme ind på.
Programmet virker med de fleste (alle?) RAW formater fra forskellige kameraer.

Jeg vil her forsøge at vise hvordan programmet virker.

Først skal tidszonen indstilles.
GPS-enheden noterer samtlige tidspunkter i GMT, og da jeg foretrækker at have kameraet indstillet til lokaltid, skal RoboGEO have at vide at tiden skal justeres.
Dette gøres i "File->Preferences->Common Settings->UTC Time Bias".



Det er desværre mindre intuitivt at tidsforskelle skal skrives "negativt", så mine billeder fra Tyskland, hvor kameraet var indstillet til GMT+1 skal justeres med -60 minutter.
Funktionen kan selvfølgelig også bruges, hvis kamerauret har været forkert indstillet.

Så hentes billederne ind i RoboGEO


Så hentes trackfilerne ind i RoboGEO. Der vælges "From a NMEA-file". Alle filerne i dialogboksen markeres



Så skrives lokationsdata til EXIF-header (skjult i billedfilen).



Så er man i princippet færdig og programmets andre mulighed kan så bruges. Der klikkes på "Create Googlemap"



Man skal have en googlemaps key, som kan skaffes på http://code.google.com/intl/da/apis/base/signup.html

Så kører programmet og resultatet kan ses her:



Som det ses følger den røde tracklog ikke vejnettet 100%. Dette skyldes at GPS-modtageren lå i min kamerataske i bagagerummet, og derfor ikke modtog signal, når vi kørte fra fotosted til fotosted.

Det fulde resultat findes her: http://www.damplokomotiv.dk/TysklandNytaar2009/googlemaps/map.htm

Endvidere skal det nævnes at der findes et par gratis alternativer til RoboGEO. De eksisterede ikke da jeg købte RoboGEO, så jeg har ikke afprøvet dem.

Det drejer sig om Geosetter:

og Microsoft Pro Photo Tools:

Det kan overvejes at afprøve disse inden køb af RoboGEO.

Artiklen er forfattet i Januar 2009.


Tilbage til hovedside